Inbraakwerende veiligheidssloten

Mechanische sloten - Veiligheidssloten

 Types mechanische sloten - veiligheidssloten

Bontebaardsloten en klaviersloten  voor binnendeuren

Standaard
cilinderslot

Enkel veiligheidsslot

Enkel veiligheidsslot met meervoudige nachtschoot

Panieksloten

standaard of met zelfvergrendelende nachtschoot

Meerpuntsloten

Veiligheidsbijzetslot

Oplegsloten

Een veiligheidsslot onderscheid zich van een standaard slot door zijn beduidend meer solide constructie. De voorplaat is van 3 tot 4mm massief roestvrij staal en de zwaardere nachtschoot die minstens 2 cm uit het slot treedt bij nachtsluiting, is massief of gelaagd uitgevoerd en vaak voorzien bij de kwalitatieve sloten van gehard stalen stiften die moeilijk kunnen worden doorgezaagd.

 

Een meerpuntslot sluit de deur met een enkele handeling (één cilinder) op meerdere punten af. Veel voorkomend is de 3-puntsluiting , maar er zijn ook slot meerdere sluitpunten. Ze zijn beschikbaar met standaard nachtschoten , penschoten, haakschoten (schuifdeuren), of een combinatie hiervan.

 

Bijzetsloten kunt U installeren als doeltreffende extra beveiliging. Ze zijn relatief goedkoop. Eventueel kan U werken met gelijk sluitende cilinders, zodat U met dezelfde sleutel zowel het hoofdslot als het bijzetslot kan openen.

 

Een meerpuntsluiting of bijzetsloten ?

Puur techno-preventief gezien is één veiligheidshoofdslot en 2 aparte veiligheidsbijzetsloten meer inbraakwerend dan één driepuntsluiting. Bij een inbraakpoging met bijvoorbeeld de  Bulgaarse methode moet een inbreker bij een meerpuntsluiting één cilinder aanvallen en bij de aparte bijzetsloten 3 cilinders, wat in principe 3-maal zo lang duurt.  Nadeel van de aparte sloten is dat je drie keer een cilinder moet bedienen, wat meer discipline vereist. U kan de cilinders natuurlijk gelijksluitend nemen, zodat U met 1 sleutel de 3 sloten kunt openen. Bij professionele beveiligingstoepassingen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van veiligheidsdeuren met meerdere aparte veiligheidsloten, b.v. bij wapenkamerdeuren.

Een alternatief voor een bijzetslot zijn deurbalksloten. Indien de vergrendelingspunten stevig in de muur verankerd zijn, vormen ze een niet te onderschatten barrière, zeker als U op een houten deur nog een staalplaat lijmt om het deurblad te verstevigen en dievenklauwen aanbrengt.

 Basisterminologie:

De dagschoot:

De dagschoot is meestal afgeschuind en kan vrij worden ingedrukt, zodat het mogelijk is om de deur te sluiten zonder de deurkruk te moeten bedienen. De dagschoot wordt ingetrokken als je de deurkruk bedient of met een sleutel als de nachtschoot ingetrokken is bij gebrek aan een deurkruk.

Er bestaan ook veiligheidssloten met “dagschootvergrendeling”. Wanneer een extra pal wordt ingeduwd, wordt de normale dagschoot geblokkeerd en wordt de opening door de “flipper”-methode voorkomen.

 

De nachtschoot:

Deze wordt bediend met de sleutel. Het slot wordt op “nachtslot” gedraaid.  In functie van techno-preventieve maatregelen tegen inbraak, beschouwen we een slot pas echt slotvast als de nachtschoot volledig uitgedraaid is.

 

Afmetingen:

Sloten zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Bepaalde belangrijke afstanden zijn gestandaardiseerd. De meest belangrijke afmetingen zijn de asafstand en de doornmaat. Deze twee maten zijn ook gestandaardiseerd omdat ze de positie van de gaten in het deurvlak bepalen.

De asafstand:

dit is de afstand tussen het center van de kruknoot en het center van de bovenste ronde opening van  de cilinderopening.

Standaard maten zijn 72mm, 85mm, 92mm.

 

De doornmaat:

dit is de afstand van het center van de kruknoot of cilinderopening tot de voorkant van de slot-voorplaat.

Standaard maten zijn : 30mm, 35mm, 40mm, 45mm, 50mm, 55mm, 60mm

 

Sloten met een doornmaat tot 45mm, noemen we smaldeursloten. Ze worden gebruikt voor profieldeuren en profielramen. Sloten met een doornmaat vanaf 50mm worden meestal gebruikt voor volle deuren.

Naast de asafstand en de doornmaat zijn volgende maten nog typerend voor en slot :

- de afmetingen van de slotkast

- de afmetingen en de dikte van de voorplaat. Slotvoorplaten kunnen afgerond of
  rechthoekig uitgevoerd worden.

Patentgaten:

 

Deze patentgaten links en rechts van de krukas en het cilindergat, zijn nodig om een bevestiging van veiligheidsrozetten door het slot mogelijk te maken.

 

Het veiligheidsbeslag wordt van binnenuit op het deurblad gemonteerd door middel van schroeven die dwars door het deurblad en het slot gaan.

 

De positie en de grootte van deze patentgaten zijn genormaliseerd op een afstand van 38mm. Er zijn wel enkele uitzonderingen bij de Zuid-Europese slotenfabrikanten.

 

Meer informatie over veiligheidsrozetten en veiligheidsbeslag kan U vinden op de  [veiligheidsbeslag]-pagina.

 Merken veiligheidssloten

Inbraakwerende veiligheidssloten