www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,  overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.
Voorkom ook als individu inbraken en andere calamiteiten door eenvoudige maatregelen.

ADVERTENTIE

Vanaf 1 januari 2020 is de plaatsing van een rookmelder (rookdetector) verplicht in elke woning in Vlaanderen.

Belangrijke waarschuwing:

Koop altijd een
optische rookmelder. Een ionisatie rookmelder bevat een radioactieve bron die continu alfadeeltjes uitstraalt en mag al een hele tijd niet meer verkocht worden in België! Een rookmelder moet een CE-label hebben en voldoe aan een EN14604-certificaat (Europese Norm). Maar het is natuurlijk niet zo moeilijk om op een doos te drukken wat je wil. Daarom adviseren we om een rookmelder te nemen van een gerenommeerd merk in de beveiligingssector, zoals ABUS, waarvan je weet dat het binnen 10 jaar nog bestaat en het zich niet kan permitteren om minderwaardig of slechte componenten aan te bieden.

Waar plaats ik een rookmelder?

Bron : Ministerie Binnenlandse zaken - Dienst Veiligheid en Preventie

Het is van levensbelang om uw rookmelders op de juiste plaats te hangen. Aks u dat zelf niet kan, doe dan beroep op een vakman. Rookmelders zijn enkel echt effectief als ze op de juiste plaats hangen en correct zijn geïnstalleerd. Bovendien moet u hem natuurlijk wel regelmatig testen of hij werkt. Want dat kan u van op de vloer niet zien.  Een goede rookmelder is uitgerust met een handig te bedienen testknop.

Enkele tips :

In Vlaanderen moeten er vanaf 1/1/2020 in elke woning verplicht per verdieping een rookmelder hangen. Maar soms moet u toch ook naar de reële situatie kijken.

  • Hoe meer rookmelders je plaatst, hoe beter, dat is logisch. Je kan er nooit te veel hangen.
  • Belangrijke plaatsen zijn de hal en et trappenhuis omdat dat vluchtwegen zijn.
  • Ook niet bewoonde ruimte kunnen interessant zijn om een rookmelder te plaatsen. Bijvoorbeeld als u naast de garage een hobby-schuur hebt met veel elektrisch gereedschap of waar hout ligt opgeslagen.
  • De richtlijn 1 melder per verdieping moet u zeker volgen!
  • In een badkamer en keuken ligt het plaatsen van een rookmelder moeilijk omdat je valse meldingen gaat krijgen. Hang hem dan bijvoorbeeld in de leefruimte waarop de keuken uitkomt, niet zo ver van de keuken of in geval van de badkamer op de hal waarop de badkamer uitkomt/ Zeker wat de keuken betreft, moet je er één hangen in de buurt van de keuken, want in realiteit ontstaan heel wat branden in een keuken, gewoon al omdat er veel elektrische toestellen staan, meer dan in de meeste andere kamers
  • Staan er in een berging een droogkast en een wasmachine en draaien die 's nachts, twijfel dan niet en hang daar ook zeker een rookmelder.

 

Test de rookmelder regelmatig door op de testknop te drukken. U moet niet overdrijven, maar doe dat bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Welk type batterij moet ik kiezen?

Kies in ieder geval voor een type met ingebouwde batterij (niet-vervangbare-batterijen). Dan hebt u doorsnee genomen de keuze tussen een batterij met een levensduur van 5 of 10 jaar. Er is een prijsverschil, dat is zo en dat zit hem enkel in de batterij. Laat uw budget het toe, kies dan voor een model met een batterij met een gegarandeerde levensduur van 10 jaar, dan bent u voor jaren gerust.  Bij de types met ingebouwde batterij kunnen de contactpunten van de batterij-aansluiting niet oxideren, wat bij andere batterij-aansluitingen wel eens voorkomt.

Schrijf voor u de rookmelder plaats onderaan onzichtbaar aan plafondzijde met bijvoorbeeld een alcoholstift de datum wanneer u hem geplaatst heeft.

Alle rookmelders dien je na 10 jaar integraal te vervangen. Dat is zo omdat dat de optimale levensduur is van de optische sensor die het alarm moet genereren.

Voorbeeld

De rookmelders van het Duitse merk ABUS. Degelijke kwaliteit.

Beschikbaar zijn de versies:

OPMERKINGEN en WEETJES over rookmelders?

ER BESTAAN OOK NETWERKVERSIE EN MELDERS MET IT-FUNCTIES

  • Wist jij dat je je rookmelders sowieso na tien jaar moet vervangen?
    Rookmelders hebben immers een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten. Dat is gewoon een eigenschap van de optische sensor. Na 10 jaar begint die zijn efficiënte te verliezen.

    Het is geen truc om meer sensoren te verkopen, maar het is de realiteit. Vroeger werden er sensoren verkocht met een radioactieve bron met langere levensduur, maar die mogen naar onze mening volledig terecht voor de gezondheid van de gebruikers niet meer gebruikt worden. In denk dat er niemand zijn baby graag onder een radioactieve bron legt, hoe laag de dosis volgens sommige wetenschappers maar is.

  • Als je kinderen hebt, dan is het misschien eens interessant om een brandalarm-oefening te doen. Kinderen vinden dit leuk en leren er zeker van. Zo realistisch mogelijk. Kindjes in bed en de evacuatie zoals bij een echte brand naspelen.

  • Betreffende niet commercieel technopreventief inbraakwerend advies kan je altijd gratis en vrijblijvend terecht bij de lokale politie van uw gemeente bij de speciaal daarvoor opgeleide diefstal-preventie-adviseurs. Ook voor brandbeveiliging voor particulieren bestaat een zelfde soort initiatief, namelijk de brandpreventieadviseur. Hij zal je eveneens gratis en onafhankelijk informeren.

    U vindt een brandpreventieadviseur hier.

Als je een gadget-freak bent, dan kan je er altijd mee experimenteren. Het s echter de mening van de redactie dat de huidige verplichting voor rookmelders nog een beetje te vroeg komt. Intelligente apparatuur is in opmars en zeker de toekomst, maar er zijn nog te veel verschillen protocollen en bedrijven die elk hun standaard volgen. Vaak wel koppelbaar, maar nooit 100%. En dan is er ook de ontwikkeling van alles wat Google ontwerpt. Fabrikanten doen hun best om open te staan voor anderen, maar het is zo net nog niet goed genoeg.

Ik geef een voorbeeld. Ik ben zelf een fervent tevreden gebruiker van het verlichting-domotica-systeem Philips Hue, dat elke maand nog verbeterd. Hoe leuk zou het zijn dat als mijn rookmelders met dit systeem compatibel zou zijn en dat al mijn verlichting in kinderkamers, hal, oprit, enz. als noodverlichting zou aangaan. Gegarandeerd is dit binnen een jaar op de markt. Maar nu is het een beetje spelen om dit in orde te krijgen.

Het is misschien leuk dat ik 2000 km afstand van op mijn vakantiebestemming op grote afstand op mijn smartphone kan zien dat ik een brand heb en eventueel kan ingrijpen, maar dan mag zo een APP-je niet regelmatig vastlopen.

Ik ben er van overtuigd denk we daar de volgende jaren nog heel interessante evoluties in zullen zien. Nu zou ik het bij een betrouwbare klassieke melder houden. .

 

 


Bekijk ook de preventie-film voor rookmelders van het
Agentschap Wonen Vlaanderen op youtube :

ADVERTENTIE

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponsord door Security-tools.be  &  Veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP

Copyright © 2019 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer