www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,

overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.

Organisatorische maatregelen tegen inbraak en diefstal voor  appartementen en private woningen

ADVERTENTIE


Organisatorische maatregelen

 

Organisatorische maatregelen zijn de belangrijkste maatregelen tegen inbraak, diefstal en aanverwante misdrijven. U kan Uw huis beveiligen als een fort en voor duizenden euro’s elektronische bewaking aanschaffen, maar als U ze niet efficiënt en consequent gebruikt, dan hebben deze natuurlijk geen enkele zin. Onthoud dus steeds de basisregel in de volgorde van techno-preventief handelen :

eerst organisatorische maatregelen, dan bouwkundige maatregelen en dan elektronische   maatregelen. De mens is vaak de zwakste schakel in beveiliging, maar met wat discipline en aandacht kan al heel wat onheil worden voorkomen.

Tekenen van bewoning bij afwezigheid

 

Inbraken gebeuren niet allemaal ‘s avonds of ‘s nachts maar zeker ook overdag. Omdat een doorsnee inbreker alle persoonlijk contact vermijdt, moet je er voor zorgen dat je woning steeds een bewoonde indruk heeft.

De aanschakeling van binnenverlichting in de woning, het laten spelen van een televisie of een radio, enz., verhoogt de bewoonde indruk.  Het is wel zo dat de “geënsceneerde” aanwezigheid realistisch moet zijn, net zoals U thuis bent. Een potentiële inbreker die uw woning een paar keer geobserveerd heeft, weet natuurlijk dat een op het zelfde uur ‘s avonds steeds aan knipperende kleine puntverlichting bedoeld is om te misleiden.

 

U kunt gebruik maken van schakelklokken of schemerschakelaars om verlichting aan en uit te schakelen. Schakel het licht ook uit op het normale uur dat U naar bed gaat. Een verlichting die elke nacht een hele nacht brandt, is natuurlijk ook weer verdacht.

Vraag aan vrienden of buren om tijdens vakantieperiodes, maar ook tijdens korte afwezigheden zoals weekend-trips of hospitaal-opnames, om op uw huis te letten.

Een uitpuilende brievenbus is natuurlijk voor een potentiële inbreker het eerste signaal dat een huis tijdelijk niet bewoond is. Vraag daarom aan uw buren om elke dag de brievenbus te lichten.

Andere signalen zijn natuurlijk rolluiken die permanent (ook overdag) naar beneden blijven, overgordijnen die dicht blijven, gras en planten die niet verzorgd worden. Als uw gazon zichtbaar is van op de openbare weg en u langere tijd afwezig bent, Vraag dan ook aan een vriend of gebuur om het gras af te rijden. Gras dat 15cm hoog staat bij een voor de rest verzorgde woning, is een indicatie dat u op reis bent.

Vergeet ook niet eventuele vaste leveranciers die aan huis leveren zoals bakkers, brouwers en melkboeren, zodat er geen goederen aan uw deur blijven staan die op afwezigheid kunnen duiden.

 

Vraag aan de lokale politie van uw gemeente of stad om vakantietoezicht van uw woning. U kunt dit online doen op de website POLICE on WEB .

Briefjes op de deur en de sociale media:

 

Het lijkt misschien evident om het niet te doen, maar toch gebeurt het, het plaatsen van een klein briefje aan de voordeur met een kleine afwezigheidsboodschap. Doe dat niet, er zijn andere methodes om de melkboer, de brouwer, de glazenwasser, enz., te verwittigen.

De laatste jaren delen mensen veel meer hun privéleven op de sociale media. Indien uw profiel niet goed is afgeschermd, kan deze informatie door derden worden gelezen. Wees daarom discreet over afwezigheden uit uw woning op alle openbare bronnen op internet.

Antwoordapparaat/voicemail GSM:

 

Plaats op uw automatisch antwoordapparaat of voicemail nooit enige de mededeling betreffende de duur of de reden van uw afwezigheid uit uw woning.

Doe beroep op een huisdieren oppas:

 

Meer en meer poezen- en hondenbezitters doen tijdens hun vakantie beroep op een professionele huisdierenoppas die één of 2 maal per dag het huisdier eten komt geven of er mee gaat wandelen. Deze personen kunnen natuurlijk dagelijks de brievenbus ledigen, de rolluiken optrekken en er voor zorgen dat het huis een meer bewoonde indruk geeft.  Niet alleen uw viervoeter zal tevreden zijn, uw huis wordt dagelijks gecontroleerd tijdens uw afwezigheid.

Zichtbaarheid van de voordeur

 
Zorg er steeds voor dat uw voordeur van op de straat goed zichtbaar is. Struiken en bomen voor uw voordeur zijn misschien wel aangenaam, maar ze zorgen er voor dat een potentiële inbreker ongemerkt aan uw deur kan werken. Op tijd snoeien is dus de boodschap.


Onderschat de kracht van sociale controle door uw buren niet. Een inbreker loopt niet graag in de kijker en zal doorsnee genomen elke confrontatie of kans op herkenning en identificatie willen vermijden.

Slotvast afsluiten van ramen en deuren


Gezien een inbreker doorsnee genomen niet meer dan 3 tot 5 minuten wil besteden aan een    inbraakpoging, is het goed slotvast afsluiten van een woning één van de beste remedies tegen inbraak.

Op slot = nachtslot!

Draai een slot steeds op nachtslot door de nachtschoot met de sleutel uit te draaien. Een deur die enkel door dichttrekken met zijn dagschoot vergrendeld is, is niet “slotvast” en kan gemakkelijk door een inbreker worden geopend met de “flipper”-techniek.

Sluit ook deuren zoals achterdeuren overdag op nachtslot, zelfs als U in de woning aanwezig bent.

 

Uiteraard moet uw hang en sluitwerk van goede kwaliteit zijn en bovendien vakkundig geplaatst zijn om te weerstaan aan de meest klassieke inbraakmethode, namelijk deze met bruut geweld deuren of ramen open forceren met behulp van hulpmiddelen als koevoetjes en schroevendraaiers.


Meer informatie over sloten kan u vinden op de [mechanische sloten]-pagina.

Sluiten van ramen:

Sluit ramen die bereikbaar zijn voor een inbreker steeds slotvast af, ook als u maar even de woning verlaat. Voor dit thema geldt vooral het spreekwoord “de gelegenheid maakt de dief”. Naast het forceren van deuren is het simpelweg openen van ramen die onvoldoende zijn gesloten immers de 2de meest voorkomende inbraaktechniek.

 

Kipramen die in hun kipstand geopend zijn, zijn zeer inbraakgevoelig. Beschouw een raam op kipstand daarom nooit als een gesloten raam.

 

Plaats raamkrukken met een sleutelvergrendeling. Dit voorkomt inbraak met de zogenoemde “gaatjesboren”-techniek.

 

Bij schuiframen die op een rail lopen , moet U voorkomen dat ze uit kunnen worden gelicht. Het openschuiven kan u heel eenvoudig voorkomen door in de kader aan de binnenzijde in de schuifgoot een stevige lat te plaatsen die de openschuivende beweging niet meer mogelijk maakt.

 

Ramen die U nooit opent, kan u permanent dichtschroeven voor een maximale beveiliging.

Openingen in de voor- of achterdeur

Als u een brievenbus heeft ingebouwd in uw voordeur, dan moet U het hoofdslot zeker steeds op nachtslot draaien. Een handige inbreker kan met een haak door de brievenbusopening eenvoudig de deurkruk manipuleren.

Als de deur dan enkel met dagschoot vergrendeld werd, dan kan hij gemakkelijk de deur openen.

Dit geldt ook voor honden- of kattenluikjes en deurspionluiken.

Deze inbraaktechniek wordt “hengelen” genoemd.

Lichtkoepels

Er gebeuren wel eens inbraken via een lichtkoepel op een plat dak.

Moderne lichtkoepels zijn opgebouwd uit polycarbonaat en zijn redelijk licht van constructie. Zorg er voor dat deze lichtkoepel goed verlijmd of chemisch verankerd is, of bevestigd is met anti-diefstal schroeven of ééntoer-schroeven

Als er een verhoogd inbraakrisico is omdat een plat bijvoorbeeld heel gemakkelijk toegankelijk is, breng dan aan de de binnenzijde van de  lichtkoepel een stevige metalen horizontaal rooster of hekwerk aan.

Slotvast afsluiten van mazouttanks.

Zorg er voor dat uw mazouttank steeds slotvast is afgesloten, niet enkel met de klassieke draaidop maar met een slotvaste mazoutstop.  Het gebeurt meer en meer dat stookolie 'verdwijnt' omwille van de dure stookolieprijzen. Mazoutdieven maken dan gebruik van een professionele tankwagen, zodat het lijkt alsof er mazout wordt geleverd. De modus operandi is heel simpel omdat de meeste tanks enkel afgesloten zijn met een klassieke draaidop.

Sleutelbeheer

 

Verlies of diefstal van sleutels kan iedereen overkomen. Het is belangrijk dat U bij verlies of diefstal reageert, want één van de meest vervelende inbraken zijn die zonder inbraaksporen, met opening van uw deur door een gevonden, nagemaakte of gestolen sleutel.

Om aanspraak te kunnen maken op uw diefstalverzekering, moet U kunnen aantonen dat er werkelijk een inbraak is geweest en dat is zeer lastig als er geen inbraaksporen zijn.

Koppeling sleutels aan identificatiegegevens:

Hang nooit uw identiteitsgegevens aan uw sleutelbos. Dat maakt het een eventuele vinder van verloren sleutels wel heel makkelijk om in te breken.

Hang ook geen USB-memorystick aan uw sleutelbos waarop eventueel persoonlijke gegevens staan.

Laat geen sleutels aan de binnenzijde van een deur zitten als de inbreker door glasbraak bij de sleutel kan.

Veiligheidscilinders:

Maak gebruik van veiligheidscilinders met eigendomscertificaat. Dit beschermt U tegen het ongeoorloofd dupliceren van uw sleutels. Om een sleutel te laten bijmaken moet U immers beschikken over het eigendomscertificaat.

Bovendien beschermt de constructie van een degelijke veiligheidscilinder tegen inbraakmethodes zoals lockpicking (openen van cilinders met lockpicking-gereedschap) en de klopsleutel-techniek.

 

Meer informatie over veiligheidscilinders kan u vinden op de [Veiligheidscilinders]-pagina.

Het is zeer comfortabel als U al uw deuren kan openen met dezelfde sleutel. We spreken dan van een sluitplan.

Nieuw appartement of woning:

Als U een nieuw gehuurd of gekocht appartement of huis intrekt, verander dan de cilinder van de toegangsdeuren. U weet immers nooit wie nog allemaal een kopie in bezit heeft.

Als u toch nieuwe cilinders koopt, koop dan gecertifieerde veiligheidscilinders met veiligheidscertificaat tegen ongewenst bijmaken van uw sleutels. Meer informatie over veiligheidscilinders kan u vinden op de [Veiligheidscilinders]-pagina.

 

Reservesleutel of sleutels voor de kinderen die van school komen:

Het verstoppen van sleutels onder de gekende bloempot of deurmat is natuurlijk geen goed idee. Als U toch ergens een reservesleutel van uw woning wil verstoppen in geval U zelf uw sleutels zou verliezen, geef deze reservekopie dan aan een bekend familielid, een goede buur of vriend.

 

Sluitplan:

Indien U niet graag met een grote sleutelbos van uw huis rondloopt, dan kan u opteren voor een sluitplan. Al uw cilinders kunnen dan worden geopend met dezelfde sleutel. Dit maakt het beheer van uw sleutels veel makkelijker. Als u alle cilinders wil openen met dezelfde sleutels, dan spreken we over gelijksluitende cilinders. Maar U kunt altijd een stapje verder gaan in het bepalen van een sluitplan, namelijk werken met bepaalde toegangsrechten voor bepaalde sleutels. Bijvoorbeeld de bewoners hebben een sleutel waarmee ze alle deuren (voordeur, achterdeur, garage, berging ,enz., kunnen openen, maar de poetsvrouw enkel een sleutel die de voordeur kan openen.


Inkijk in de woning

 
Maak van uw vensters geen uitstalraam voor gelegenheidsdieven of bendes die op verkenning gaan. Plaats dus geen waardevolle voorwerpen achter uw ramen.

 
In de moderne woningbouw wordt er, zeker aan de tuinzijde van de woning, steeds meer gebruik gemaakt van grote glaspartijen die een perfecte inkijk vormen. Dat is mooi, maar het vergemakkelijkt de potentiële inbreker om in een oogopslag de inhoud van een woning te bekijken.

 

Vooral ‘s avonds als er binnen in een huis volop licht brandt, kan men vaak goed vanop de openbare weg in woningen binnenkijken. Sluit dus op tijd de gordijnen of andere vormen van afscherming. U bent misschien heel trots op uw supergrote en dure  flatscreen-tv, maar een voorbijganger met slechte bedoelingen, hoeft dit niet meteen te weten.


Beperken van de buit tijdens een afwezigheid

 

Probeer het bedrag van contant geld, waardepapieren, juwelen, enz ...  in huis zo veel mogelijk te beperken, zeker bij een periode van afwezigheid. Hiervoor kan je bij de bank een kluisje huren. Als je toch door omstandigheden voorwerpen van hoge waarde in huis wil houden, schaf dan een kluis of brandkast aan, die goed verankerd wordt in wand of vloer. Een lichte kluis die een inbreker zonder veel moeite onder zijn arm buiten kan dragen, is natuurlijk geen oplossing.

Een kluis of een brandkast?

Er zijn verschillende types kluizen op de markt. Enerzijds wordt er een onderscheid gemaakt naar de montagewijze: een “muurkluis” wordt ingemetst in een muur, een “opbouwkluis” wordt op de grond geplaatst en best verankerd, en tenslotte een vloerkluis wordt in de vloer ingewerkt.

Een tweede onderscheid wordt gemaakt tussen “kluizen” die eerder inbraakwerend zijn en “brandkasten” die een verregaande bescherming tegen brand bieden. De meeste brandkasten hebben ook een hoge inbraakweerstand door hun zwaardere constructie.

 

Meer informatie over kluizen en brandkasten kan u vinden op de

[Kluizen-Brandkasten]-pagina.

Opslag van vuurwapens:

Het is niet alleen onverstandig om vuurwapens binnen het bereik van kinderen of onbevoegden te bewaren, maar ook om te voorkomen dat inbrekers er met een vuurwapen vandoor gaan, waarmee ze weer een ander en misschien zwaarder misdrijf kunnen plegen.

Bovendien verplicht de nieuwe wapenwet dat particulieren die zes of meer vergunningsplichtige wapens in huis hebben, deze moeten opslaan in een slotvaste en in een stevig materiaal gemaakte wapenkast, die niet gemakkelijk kan worden opengebroken. Bij meer dan 10 wapens moet U nog bijkomende maatregelen nemen.

 

Meer informatie over wapenkasten, wapenkluizen en wapenberging kan u vinden op de [Wapenberging]-pagina.

Organisatie van een BIN - Buurt Informatie Netwerk

Een buurtinformatienetwerk(BIN) is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt met als doel het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en het belang van preventie te verspreiden.

Meer informatie over de BIN-netwerken

 

Verlichting aan de voorkant, zijkant en de achterkant van de woning

Verlichtingsarmatuur met halogeenlamp en infrarood bewegingsdetector

Verlichting met bewegingsdetector

 

Een inbreker wordt niet graag “gezien”, Plaats daarom één of meerdere verlichtingspunten met een bewegingsdetector of een schemerschakelaar aan uw woning.

Uiteraard moet deze verlichting hoog genoeg worden opgehangen,  zodat ze ongevoelig wordt voor sabotage of vandalisme. Kies daarom bij voorkeur voor vandaalbestendige armaturen. Deze verlichtingsarmaturen zijn naast de krachtige uitvoeringen met halogeenlampen, heden ten dagen ook verkrijgbaar met spaarlampen of met ledlampen, zodat het elektrisch verbruik te verwaarlozen is. 

Let wel op bij het gebruik van spaarlampen want spaarlampen hebben nogal eens het nadeel dat ze traag opstarten en het een tijdje duurt voor ze op volle lichtsterkte zijn,  zeker als de buitentemperaturen onder de 5°C zakken.

 

Terminologie:


Een schemerschakelaar :

is een lichtgevoelige sensor die een apparaat zoals een lamp kan aanschakelen bij vallende duisternis  De lamp wordt weer uitgeschakeld bij voldoende daglicht.

Een infrarood bewegingsdetector  :

Alle lichamen zenden infrarode straling uit, afhankelijk van de temperatuur van dat lichaam. Deze straling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar elektronische sensoren kunnen dit wel waarnemen. Zodra je de bewaakte zone betreedt, zal het licht aangaan.

Openbare straatverlichting:

 

Een goede openbare straatverlichting draagt ook als preventieve maatregel bij tot de veiligheid van burgers. U hebt er dan ook alle belang bij om een defecte straatlamp onmiddellijk te melden aan uw gemeentebestuur of de nutsmaatschappij. Eandis heeft hiervoor een online-aangifte op https://www.eandis.be/nl/klant/aansluitingen/meer-over-aansluitingen/defecte-straatlamp-melden

Afsluiten van de tuin en het tuinhuis en goed beheer van materiaal en gereedschap

Omheiningen en poorten steeds op slot !

Als uw tuin beschikt over een zij of een achterpoortje, doe dit dan ook op slot. U maakt het een inbreker alvast weer een pal moeilijker omdat hij ofwel de poort moet openbreken of er over klimmen. Diefstal met braak of inklimming is juridisch een verzwarende omstandigheid.

Gereedschap veilig op slot!

Zorg ervoor dat uw tuinhuis afgesloten is en dat een potentiële inbreker geen werktuigen in uw tuin of tuinhuis vindt die een inbraak gemakkelijker maakt. We denken voornamelijk aan mechanisch gereedschap (schroevendraaiers, hamers, zagen, wringijzers), maar ook aan (oplaadbaar) elektrisch gereedschap zoals boormachines, elektrische zagen of slijpschijven.

Berg dit soort gereedschap veilig op in een kast met een degelijk slot of hangslot.

Ladders veilig wegbergen:

Zorg ervoor dat uw tuinhuis degelijk afgesloten is zodanig dat een potentiële inbreker niet zo maar een ladder kan gebruiken.

Het lijkt een evidentie maar laat geen ladders ongebruikt tegen muren staan of rondslingeren rond uw huis.

 

Ook afvalcontainers kunnen gebruikt worden voor inklimming.

Stopcontacten:

Als U buiten een stopcontact gemonteerd hebt, bijvoorbeeld voor de grasmaaier of om te kunnen fonduen op uw terras, weet dan wel dat dit stopcontact toelaat dat een inbreker zonder veel moeite gebruik kan maken van krachtig elektrisch gereedschap.

U kunt dit voorkomen door binnen in huis een schakelaar te voorzien waarmee U bij niet-gebruik van het stopcontact, dit stopcontact spanningsloos kan schakelen. Zo voorkomt U ook dat een inbreker bewust kortsluiting veroorzaakt om de elektriciteit en dus ook de verlichting bewust uit te schakelen.

Registreren en merken van waardevolle voorwerpen

Als je het slachtoffer bent van een inbraak, is de eerste vraag van de politie en ook van uw verzekeringsmaatschappij wat er gestolen is. U moet dan een goede omschrijving kunnen geven van uw gestolen bezittingen, wat voor heel wat mensen niet zo gemakkelijk is.

Het registreren van uw waardevolle voorwerpen

Registreren houdt in dat u een lijst bijhoudt van uw waardevolle voorwerpen. De lijst kan allerlei informatie bevatten dat het voorwerp goed omschrijft, zoals typenummer, serienummer, kleur , afmetingen, ...  enz. . Als u voorwerpen markeert met een merkteken (zie verder), dan neemt u dat ook mee op in uw lijst.

 

Op de website van het Ministerie van binnenlandse zaken kan U volgend handig formulier downloaden : https://www.besafe.be/sites/besafe.localhost/files/publicaties/Janec/Save%20your%20pictures%20Registratieformulier%20voor%20kuntswerken%2C%20antiquiteiten%20en%20juwelen.pdf

Heb je een laptop-PC of een smartphone, noteer dan ook volgende codes:

 

  • MAC-adress-code:
    elke netwerkkaart (ook wireless) in je computer/laptop heeft een unieke code van 12 cijfers en letters. Wanneer iemand met die netwerkkaart online gaat, kan de politie nagaan waar het toestel zich bevindt.
  • IMEI-code:
    Elke gsm of smartphone heeft een IMEI-code wat staat voor "International Mobile Equipment Identity". Dit is een code van 15 cijfers aan de hand waarvan een toestel kan worden opgespoord.
  • IMSI-code:
    Dit uniek nummer is opgeslagen in de SIM-kaart van je telefoon. IMSI staat voor “International Mobile Subscriber Identity”.

Het gebruik van foto’s voor identificatie van gestolen voorwerpen

Neem van waardevolle voorwerpen een foto, bij voorkeur in verschillende aanzichten. Dit geldt zeker voor schilderijen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, juwelen, uurwerken, enz. .

Zorg natuurlijk dat u deze foto’s op een veilige plaats opbergt.

Hoe kunt u uw waardevolle voorwerpen merken?

Markeer uw waardevolle voorwerpen met een uniek nummer.

Dat uniek nummer kan u gemakkelijk samenstellen met als basis uw rijksregisternummer, die is voor elk individu uniek.

U kunt natuurlijk een nummer in een voorwerp inkrassen of graveren, maar het ook aanbrengen met een stift met onzichtbare inkt. Deze inkt wordt enkel zichtbaar onder een UV-lamp.

Nieuwe markeringstechnieken

Sinds kort kunt U synthetisch DNA (SDNA) gebruiken om voorwerpen te merken. Met behulp van een wattenstaafje, gedrenkt in een doorzichtige markeringsvloeistof, kan U waardevolle voorwerpen werken. In de vloeistof zitten immers kleine partikeltjes die een unieke synthetische DNA-code bevatten.

Bij het terugvinden van gestolen goederen , kan de politie met behulp van uitleesapparatuur (een soort digitale microscoop) en een databank de eigenaar snel opsporen.  Deze databank is enkel met een toegangscode te raadplegen door de gebruiker en de politie.

 

Met behulp van stickers en borden kunnen gebruikers dieven duidelijk waarschuwen en afschrikken dat hun pand, bezittingen of voertuig met SDNA werd behandeld.

 

Een diefstalverzekering

Sluit een diefstalverzekering af voor uw woning. Het zal de inbraak of inbraakpoging niet stoppen, maar het materiële leed wordt wel vergoed.

 

Meer informatie over “diefstalverzekeringen”? Klik Hier

Slachtoffer van een inbraak?

Ben je slachtoffer van een inbraak, doe dan altijd aangifte bij de politie! Zelfs al is je aangiftebereidheid klein, ben je er van overtuigd bent dat het toch niets zal uithalen en men de daders toch niet zal vinden of is de buit klein, doe altijd aangifte want woninginbraken worden in het nationale veiligheidsplan voor de politiediensten als prioriteir beschouwd. Een klein of toevallig spoor kan misschien aanleiding geven tot het oprollen van een inbrekersbende.

 

De lokale politie van je woonplaats beschikt ook over technopreventie-adviseurs die je gratis tips en advies geven om je woning beter te beveiligen. Zo krijg je vakkundig advies zonder commerciële bijbedoelingen.

Zijn uw bank- of kredietkaarten gestolen? Laat ze dan onmiddellijk blokkeren door Card Stop. Deze service is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 beschikbaar.

 

Telefoon : 070 344 344

Vanuit het buitenland :  +32 70 344 344

 

Meer informatie kan je vinden op www.cardstop.be

 

ADVERTENTIE

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponserd door www.security-tools.bewww.veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP - Wurster-online.be

Copyright © 2018 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman! - Disclaimer

Gesponserd door www.security-tools.bewww.veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP