www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,  overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.
Voorkom ook als individu inbraken en andere calamiteiten door eenvoudige maatregelen.

CEO Fraude | Social Engineering
Computercriminaliteit | Computerfraude

Computervirussen

Computervirussen zijn kleine stukjes software die ontworpen zijn om zich via computers te verspreiden. het kunnen eenvoudige programma’s zijn die gewoon zichzelf zonder veel schade vermenigvuldigen van computer naar computer, of ze kunnen kwaadaardig zijn en gegevens of het operating-system op je computer vernietigen. Dan spreken we over “malware”.  Computervirussen kunnen niet alleen schade aanbrengen aan je software, maar kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld financiële gegevens of paswoorden te gaan stelen. Ook kunnen ze massale aanvallen op webservers lanceren, waardoor deze overbelast raken.

 

Computervirussen verspreiden zich meestal via E-mail. Het installeren van een degelijke virusscanner is dan ook een “must” als U heden ten dagen gebruik maakt van E-mail.  Uiteraard moet u deze virusscanner up-to-date houden. Download daarom regelmatig de laatste upgrade van de gebruikte anti-virusprogramma's zodat ook de nieuwste virussen worden gedetecteerd en verwijderd. Het is eveneens aan te raden om nooit e-mail bijlagen te open,en als u niet zeker weet van wie het bericht afkomstig is of U geen bijlage verwacht.

Computervirussen kunnen zijn vermomd als bijlagen of grappige afbeeldingen, wenskaarten of geluid- en videobestanden.

 

Computervirussen verspreiden zich ook via downloads op het internet. Ze kunnen zijn verstopt in clandestiene software of bestanden die u kan downloaden.

 

Bekende anti-virus software :

  - Norton

  - AVG Anti-virus

  - F-Secure

  - Kaspersky

  - ...

 

Soorten computervirussen

 

Police Ransomware

 

Sinds begin 2012 zijn er al duizenden Belgische internetgebruikers het slachtoffer geworden van diverse varianten van "police ransomware". Deze malware blokkeert de PC en toont een scherm waarop wordt meegedeeld dat de politie je PC blokkeert omdat je een internet-misdrijf hebt gepleegd. Om de PC te deblokkeren moet je een boete betalen. Dit bedrag moet worden overgemaakt met een betaalmiddel zoals een Paysafe-card. In werkelijk heeft de politie natuurlijk niets met deze malware te maken, maar haar naam en logo wordt misbruikt door de oplichters. Op de website van de de federale politie en eCops kan je informatie vinden voor het deblokkeren van je PC.  Betaal niets, want na betaling wordt je PC niet gedeblokkeerd!

 

Meer informatie over Ramsomware kan je vinden in de Ramsonware-brochure van de FCCU.

 

 

Een worm

 

Een worm is eigenlijk geen klassiek computervirus dat andere bestanden infecteert, maar kopieert zichzelf. Zijn doel is  zich verspreiden naar andere computers en de verspreiding gebeurt zonder tussenkomst van de gebruiker.  Een klassiek computervirus heeft een host nodig zoals een bestand of e-mail, maar een worm niet. .

 

Het meest voorkomende doel van een worm is het installeren van een achterdeur op een computer. Een “Backdoor” of “Achterdeur” is een bewust ingevoerde functie in programmatuur om een beveiligingsmechanisme te omzeilen, zodat bijvoorbeeld ongewenste e-mail kan worden verstuurd.

 

Een voorbeeld van een complexe computerworm is Stuxnet. Deze maakt misbruik van een opening in het Windors operating-systeem om industriële programmeerbare sturingen te besmetten. Dit werd met succes toegepast op de Iraanse nucleaire installaties in Bushehr. Het Iraanse kernprogramma werd zo twee jaar vertraagd. Volgens experts gebeurde dit waarschijnlijk werkt in opdracht van een nationale regering (Israël of de VS)

 

 

Verspreiding van virussen

 

De meest voorkomende verspreiding van computervirussen gebeurt per Email.

 

Veel van deze e-mails proberen het vertrouwen te wekken van de lezer door de toevoeging van een aandachttrekkende persoonlijke boodschap. Soms lijken ze afkomstig van een een gekende afzender of afkomstig van ene gekend bedrijf.  Vaak is dan het adresboek van een gekend persoon gekraakt. Valse virusberichten worden ook wel hoaxes genoemd.

 

In de meeste geïnfecteerde Email zit de virus ingesloten in de bijlage. Soms probeert men te verbergen dat dit een uitvoerbaar bestand is. Macrovirussen kunnen aanwezig zijn in documenten die een macrotaal ondersteunen die programma's kan opstarten zoals MS Word, MS Powerpoint, MS Excel of MS Access.


ADVERTENTIE

Rookmelders zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen in Vlaanderen om wettelijk conform te zijn.

Helaas eisen woningbranden nog steeds elk jaar tientallen onnodige mensenlevens. Daarom vinden we de verplichting voor het plaatsen van rookmelders een goede maatregel.  Vooral rook maakt de meeste slachtoffers bij woningbranden omdat we in onze slaap niets ruiken. Rookt verstikt en verspreidt zich razendsnel. door de woningen. Bovendien zijn woningen steeds beter en beter geïsoleerd
 
Rookmelders zijn een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de effectieve gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen in Vlaanderen, niet alleen in huurwoningen of in nieuwbouw, maar in alle woningen. De overheid verplicht minstens één rookmelder per bewoonde verdieping.

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponsord door Security-tools.be  &  Veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP

Copyright © 2019 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer